Blog

Complimenten geven: hoe doe je dat?

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Tim zit lekker te spelen met zijn Duplo, terwijl zijn moeder op de bank naar hem zit te kijken. “ Oh, wat fijn dat hij nu lekker aan het spelen is. Ik denk dat ik nu maar ga koken nu hij rustig is.” Ze staat op en gaat naar de keuken… In deze blog gaan we het hebben over complimenten geven. Waarom is dat zo belangrijk en hoe kan je je kind nu het beste een compliment geven?

Omgangsregeling met een baby

Ouders met een baby die gaan scheiden, zouden een omgangsregeling moeten overeenkomen die past bij de leeftijd en de ontwikkeling van hun kind. De ontwikkeling van een baby gaat in een hoog tempo. Een veilige hechting is op deze leeftijd heel belangrijk. Hiermee wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Dit is een artikel in de reeks 0mgangsregelingen bij de verschillende leeftijden van het kind.  Scheiding en baby’s De gevolgen van een scheiding voor kinderen zijn verschillend als je kijkt naar de leeftijd van het kind. Bij verschillende leeftijden spelen andere...

De do’s en don’ts in gesprekken met gescheiden ouders

School en ouders in verbinding Janine ontvangt de ouders van Tim voor een tienminutengesprek. De ouders van Tim zijn gescheiden en Janine weet dat de ouders een conflictueuze relatie hebben. Ze merkt dat ook aan het gedrag van Tim en ze maakt zich hier zorgen over. Positief is dat beide ouders aanwezig zijn bij het gesprek. Tijdens het gesprek kijken de ouders elkaar niet aan en ze proberen ieder Janine in “hun” kamp van gelijk te krijgen. De verwijten vliegen over en weer.  Een school staat midden in de samenleving en dat betekent dat je als leerkracht met enige regelmaat te maken...

Mam, mag ik een hondje?

Mia is moeder van drie kinderen, twee meiden en een zoon. Vooral de meiden willen heel erg graag een hondje.  Mia en haar man Job hebben dat tot nu toe tegengehouden. Een hond zou te veel werk geven en hoe leuk is het voor een hond om een deel van de dag alleen te moeten zijn als iedereen naar zijn werk of naar school is. En wat doe je met zo’n beestje met de vakanties. “Meenemen” roepen de meiden. Maar hoe doe je dat? Nu is elke mm in de auto al volgepropt met bagage. En Mia en Job komen nog met een argument: “Kijk eens hoe jullie met de parkieten en de hamster zijn omgegaan. De eerste...

Druk zijn is niet cool...

Herkenbaar?: "Tjonge wat een drukke dag was dit", zucht je wanneer je 's avonds moe in je bed stapt. Het begon al vroeg in de ochtend toen zoonlief om zeven uur in je bed sprong. Half wakker check je je laatste appjes, Facebook en je mail. Snel douchen, aankleden en het ontbijt klaarmaken. Ondertussen heb je ruzie met je dochter die het vertikt om de kleding aan te trekken die je de vorige avond hebt neergelegd. Net op tijd lever je je kinderen af op school en haast je je naar je werk. Daar wacht je een indrukwekkende hoeveelheid mails en een ellelange to-do-lijst. ... En wanneer je vriendin...

Een goede vader: wat is dat?

Het maakt kinderen niet veel uit dat jij als vader een glanzende carrière hebt. Wat ze wel kan schelen is dat je aandacht voor ze hebt. Maar vaders zijn anders dan moeders. Vaders zijn er om vader te zijn, maar wat is nu een 'goede' vader?

Mijn kinderen maken zoveel ruzie

In een gezin met meerdere kinderen kunnen kinderen een speelmaatje bij de hand hebben. Maar er kunnen ook erge ruzies tussen broertjes en zusjes zijn. Zoveel dat je als ouder het gevoel kan krijgen dat je alleen maar bezig bent om brandjes te blussen. Kinderen hebben de hulp van hun ouders nodig bij het oplossen van onderlinge problemen. Wat kan je als ouder doen om je kinderen te leren om samen te spelen en problemen op te lossen zonder strijd?

Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn kind?

Overgewicht bij kinderen staat volop in de belangstelling. Wie er zelf al mee te maken heeft gehad, weet hoe vervelend overgewicht kan zijn. Gelukkig heb je als ouder alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat kans op overgewicht bij je kind beperkt blijft. Je zult er wel wat voor moeten doen, maar hiervoor geldt: een goed begin is het halve werk!

Loopt mijn kind gevaar door cyberpesten?

Pesten komt veel voor onder kinderen in de basisschoolleeftijd. Pesten kan voor een kind veel gevolgen hebben; het kan zijn zelfbeeld aantasten. Een vorm van pesten is het pesten online of wel cyberpesten. Een vorm van pesten die niet stopt bij de voordeur maar kan doorgaan: 24 uur per dag en in je eigen veilige omgeving. Kenmerkend voor deze vorm van pesten is dat het vaak onzichtbaar is voor ouders. Wat kan je als ouder nu doen wanneer je merkt dat je kind online gepest wordt?

Hoe lang mag mijn kind gamen?

Veel ouders worstelen met de vraag hoe lang hun kind achter de computer of tablet mag. Is het slecht voor een kind om lang achter de computer te zitten? Hieronder een aantal tips en vuistregels die je kunt hanteren

Hoe kan ik het beste omgaan met mijn boze puber?

Pubers kunnen soms uit het niets enorm uit hun slof schieten en boos worden. En jij als ouder bent dan vaak het slachtoffer: “Je bent stom, hopeloos ouderwets, andere ouders…” Het is heel normaal dat je puber zich af en toe verzet.

Mijn kind lust niets

Mijn kind lust niets. Gek word ik van zijn kieskeurig gedrag! Hoe krijgen we het gezellig aan tafel? Je kent het misschien wel: je hebt gekookt en wanneer je gaat eten, roept je ene kind: “Dat lust ik niet!” om vervolgens te weigeren om maar iets te eten en je andere kind het ontleedt het eten op zo’n manier dat alles wat hij niet lust (groente) eruit gevist wordt en op de rand van het bord terecht komt. En de gezelligheid aan tafel is ver te zoeken…

Hoe laat ik mijn baby ’s nachts goed slapen?

Eén van de eerste uitdagingen is je pasgeboren baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme. Vanaf de eerste dag kun je dingen doen die het voor je baby makkelijk maken om in te slapen en een goed slaappatroon te ontwikkelen. Elke baby wordt ’s nachts een paar keer wakker. Belangrijk is dan ook dat je baby leert om zelf weer in slaap te vallen als dat gebeurt.

Hoe werk je als ouders samen?

Als ouders dezelfde aanpak hebben, geeft dit kinderen duidelijkheid en houvast. Dit betekent dat je het samen met je partner eens moet worden over de juiste aanpak binnen de opvoeding.

Ik tel tot tien…!

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders zorgen dagelijks voor hun kinderen. Misschien wel de meest uitdagende en zinvolle bezigheid die er is. Bij het dagelijkse opvoeden hebben vaders en moeders op verschillende manieren met tellen te maken. Denk aan spelletjes die je met je kind doet: “Ik tel tot tien, wie niet weg is, is gezien!” Maar denk ook aan een situatie dat je kind niet luistert: “Ik tel tot drie en dan kom je bij mama!”

Gezonde voeding kinderen

Teveel kinderen eten te veel suiker, zout, foute vetten, kleur-, geur- en smaakstoffen 
(E nummers), waardoor ze of te dik worden, of moe of juist erg druk worden. Uit ervaring is gebleken dat als kinderen meer pure producten eten en drinken, zij zich veel beter gaan voelen. Ik geloof in pure voeding. Puur betekent eigenlijk gewoon: voeding in plaats van vulling. Het eten dat je overgrootmoeder nog zou herkennen, is doorgaans puur.

Overgewicht bij kinderen

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind en daar hoort een gezond eetpatroon bij. Logisch! De meeste gezinnen proberen elke dag goed en gezond te eten. En er wordt in al die gezinnen heus wel gesport en bewogen. Maar toch zitten ouders vaak met de handen in het haar omdat ze niet meer weten wat ze kunnen doen aan dat groeiende buikje van hun kind. Waarom is het ene kind zo licht en het andere kind te zwaar? Waarom heeft het ene kind altijd honger en vraagt het voortdurend om eten?

Combinatie werk en gezin stressvol?

Als werkende moeder weet ik dat de juiste balans vinden tussen werk en gezin heel moeilijk kan zijn. Maar als je de juiste balans eenmaal vindt, dan wordt het leven een stuk gemakkelijker. Zeven tips over het vinden van de juiste balans tussen werk en gezin!

Luister nou eens!

Voor veel ouders herkenbaar: het is tijd om te gaan eten. Je roept “we gaan aan tafel”, maar wie er ook komt, de kinderen in ieder geval niet. Je roept dan gefrustreerd: “Jullie luisteren ook nooit!” En wat je eigenlijk wilt zeggen is dat je kinderen niet gehoorzamen.

Kinderen, Instagram en YouTube

Facebook, Twitter, Youtube: onze kinderen zijn er dagelijks uren meebezig. Als ouder kan je moeite hebben om te volgen wat je kind nu precies online doet. Wat is precies die aantrekkingskracht van nieuwe media op onze kinderen? Wat doen ze als ze online zijn en welke impact kan dit hebben.? Hoe kun je als ouder je kinderen in de omgang met nieuwe media begeleiden. Hoe kun je ze kortom mediawijs maken?

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)