Combinatie werk en gezin stressvol?

Als werkende moeder weet ik dat de juiste balans vinden tussen werk en gezin heel moeilijk kan zijn. Maar als je de juiste balans eenmaal vindt, dan wordt het leven een stuk gemakkelijker. Zeven tips over het vinden van de juiste balans tussen werk en gezin!

Natuurlijk zijn er ouders die geen problemen ervaren met de combinatie van werk en gezin. Maar het kan een grote uitdaging zijn om gezin en werk te combineren. Je werk kan stressvol zijn en dat heeft weer invloed op je gezin. Aan de andere kant kan je gezin ook stress opleveren wat weer doorwerkt op je werk.

In mijn omgeving merk ik dat het vooral de moeders zijn die moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden. We willen het allemaal zo perfect doen. En als ik terug denk aan de tijd dat mijn kinderen jong waren, kan ik mij niet herinneren dat er ooit een vader naar mij toe stapte om oppaszaken te regelen. Bij vaders zie ik weer andere uitdagingen. Zij voelen zich verantwoordelijk om het gezin financieel draaiende te houden. 

Werk en gezin combineren: 7 tips

  1. Leg de lat niet te hoog!
    Een kind opvoeden leer je met vallen en opstaan. Bij de geboorte van je kind krijg je er geen gebruiksaanwijzing bij. Tijdens de ontwikkeling van je kind zul je telkens weer nieuwe opvoedingsopgaven tegenkomen. Bij opvoeden hoort ook dat je fouten maakt en in de meeste situaties is dat niet erg.  

  2. Zorg goed voor jezelf.
    ‘Goed voor jezelf zorgen’ is één van de vijf basisprincipes van Positief Opvoeden. Het ouderschap en de opvoeding van kinderen is gemakkelijker als je goed voor jezelf zorgt. Elke ouder heeft ook zelf behoefte aan bijvoorbeeld intimiteit, vriendschap, ontspanning en daar moet ruimte en tijd voor zijn. Goed ouderschap betekent niet dat je kind je hele leven bepaalt. Wanneer je eigen behoeften als volwassene worden vervuld, kun je veel beter geduldig, consequent en beschikbaar zijn voor je kind. Plan daarom zowel dagelijks als wekelijks tijd voor ontspanning.

  3. Maak afspraken! 
    Werk samen met je partner en eventuele andere verzorgers. Bespreek wie wat doet in huis en probeer taken eerlijk te verdelen. Ook de kinderen kunnen taken krijgen. Hoe meer kinderen zelf kunnen, hoe minder conflicten er zullen ontstaan. Daarnaast kan je mensen uit je omgeving inschakelen. Is het echt nodig dat je je kind elke week naar de voetbaltraining brengt? Misschien kan je met de andere ouders een rijschema maken. Veel praktische klussen kun je uitbesteden. Daarmee koop je in feite extra tijd en rust.

  4. Bestrijd storende gedachten.  
    Het vraagt veel van je als werkt, kinderen hebt, een huishouden draaiende moet houden. Het is best veel gevraagd om op al die gebieden topprestaties te leveren. Als het dan een keer niet goed gaat, kan je je daar schuldig over voelen, wat weer stress oplevert. Onze emoties worden sterk beïnvloed door hoe we over dingen denken. Sommige gedachten werken ondermijnend en verhogen de stress: bijvoorbeeld “Zij kleedt zich expres zo langzaam aan zodat ik te laat op mijn werk kom!’ Met zulke gedachten lijkt het probleem groter dan het in werkelijkheid is.  Probeer die storende gedachten om te buigen naar meer helpende gedachten: “Als we iets eerder opstaan dan is ze wel op tijd klaar met aankleden.”  

  5. Vooruitplannen.
    Voor meer overzicht en structuur in de dag en week kan je samen met je kinderen een weekschema maken, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er op een bepaald moment moet gebeuren. Je kan zo’n schema zelf maken, maar op internet kan je ook kant en klare borden kopen. Klik hier voor een voorbeeld.  
    Met kinderen weet je het maar nooit: heb je alles goed geregeld, wordt je kind ziek! Bedenk van te voren een paar scenario’s voor situaties zoals ziekte van je kind of van de oppas, overwerk of problemen op het kinderdagverblijf of op school. Maak een plan: op wie kan je terugvallen? Maak waar nodig afspraken met de betrokkenen, zodat ze zich niet overvallen voelen als je om hulp vraagt. 

  6. Planning op je werk. 
    Probeer op je werk de tijdrovende en lastige klussen als eerste te plannen. Zo voorkom je dat je aan het einde van de dag in de stress komt omdat je werk af wilt maken maar ook de kinderen moet ophalen.

  7. Focussen. 
    Een goede manier om balans te houden tussen gezin en werk is om die twee werelden zoveel mogelijk gescheiden te houden. Vooral veel moeders regelen op hun werk bijvoorbeeld nog even de dokterafspraak voor hun kind of sturen thuis nog even een mailtje voor hun werk.

    Een goede basisregel is om te zorgen dat als je thuis bent, je aandacht ook echt bij je gezin is. Dus dat ene mailtje dat echt verstuurd moet worden, kan dat niet als de kinderen naar bed zijn?  Als je thuis bent, komt je gezin op de eerste plaats. Je bent meer in balans als je je thuis kunt ontspannen en van je kinderen kunt genieten. En andersom, als je op je werk bent focus je daarop.

    Ik weet dat het niet realistisch is om die 2 zaken compleet van elkaar gescheiden te houden. Als je met een ingewikkelde klus bezig bent op je werk, denk je daar echt wel aan terwijl je met de kinderen bezig bent en als je slecht hebt geslapen omdat je kind je ’s nachts wakker heeft gehouden kom je niet echt uitgerust aan op je werk. Maar als je deze basisregel zoveel mogelijk probeert na te leven zul je merken dat het je meer rust en minder stress geeft.

 

Tot slot

Probeer deze tips een tijdje uit en ervaar dat de combinatie van werk en gezin minder stress op kan leveren.

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)