Hoe lang mag mijn kind gamen?

Veel ouders worstelen met de vraag hoe lang hun kind achter de computer of tablet mag. Is het slecht voor een kind om lang achter de computer te zitten? Hieronder een aantal tips en vuistregels die je kunt hanteren

Stel regels op over “beeldschermtijd” (en daar hoort ook tv kijken bij)

Het gaat om de juiste balans te vinden tussen computeren en andere activiteiten, zoals (buiten)spelen en sporten. Nederland kent geen officiële richtlijnen voor mediagebruik. Instanties als de Gezondheidsraad, de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's), het RIVM, de Vereniging van Kinderartsen, maar ook de Nederlandse overheid laten zich niet uit over wat voor kinderen een verantwoorde hoeveelheid tijd is om tv te kijken, te internetten of te gamen. Voor ouders is het dus een kwestie van zelf uitproberen en je gezonde verstand gebruiken.

Wat betreft de hoeveelheid tijd die kinderen aan beeldschermtijd mogen besteden, geeft De Stichting Mijn Kind Online wel richtlijnen aan:

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;2 - 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 - 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Het kan zijn dat je als ouder andere richtlijnen wilt hanteren. Belangrijk is wel om daar duidelijke afspraken over te maken met je kinderen en daar ook toezicht op te houden.

Blijf met elkaar in gesprek over het gebruik van digitale media. Heb belangstelling voor wat je kinderen online doen, over de games die ze graag spelen. Samen gamen is nog leuker. Speel een spelletje mee en vraag waarom ze een game leuk vinden en luister naar ze zonder te oordelen. 

Op www.mediaopvoeding.nl kan je een quickscan doen om te ontdekken wat voor een mediaopvoeder je bent. 

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)