Hoe laat ik mijn baby ’s nachts goed slapen?

En van de eerste uitdagingen is je pasgeboren baby te helpen bij het ontwikkelen van een slaapritme. Vanaf de eerste dag kun je dingen doen die het voor je baby makkelijk maken om in te slapen en een goed slaappatroon te ontwikkelen. Elke baby wordt ’s nachts een paar keer wakker. Belangrijk is dan ook dat je baby leert om zelf weer in slaap te vallen als dat gebeurt.

Tips om je baby te helpen met slapen

  • Zorg voor een prettige en rustige plek waar je baby kan slapen, dat kan zijn bij jouw in bed, in een wieg naast je eigen bed of in zijn eigen kamer. Kijk wat het beste bij jou past. Sommige ouders vinden het prettig als de baby naast hen ligt, zodat ze snel kunnen reageren als de baby wakker wordt. Andere ouders laten de baby liever op een eigen kamer slapen, omdat hun eigen nachtrust verstoord raakt door de geluiden die de baby maakt. 
  • Probeer een regelmatig slaap- en voedingspatroon aan te houden, al zal het soms een beetje variren. Na een aantal weken ontwikkelen de meeste baby’s een bepaald slaapritme. Werk aan een regelmatig slaappatroon, met een opeenvolging van vaste gebeurtenissen, zoals slapen - wakker zijn - gevoed worden - samen spelen - alleen spelen - slapen enz.  Als je eenmaal dat ritme hebt ontwikkeld, houd dan die regelmaat vast en vermijd dat deze volgorde verstoord wordt.
  • Ontwikkel een vast ritueel voor het slapen gaan. Doe vooraf rustige dingen die weinig prikkels geven. Leg je baby in de wieg, doe het licht uit en de gordijnen dicht, ook overdag! en praat op zachte toon. Zeg welterusten en ga de kamer uit voordat je baby in slaap valt. Als je eenmaal een bepaald ritueel hebt, doe het dan tijdens elk slaapje op dezelfde manier.
  • Als je baby ’s nachts onrustig is of huilt, wacht dan even voordat je naar hem toegaat, zodat hij kan leren om zelf weer in slaap te vallen. Probeer wel te reageren voor je baby overstuur raakt, omdat het dan meer moeite kost om hem te kalmeren. 
  • Maak voor je baby een duidelijk onderscheid tussen de dag en de nacht. “s Morgens je baby begroeten kan je op een andere manier doen dan hoe je dat ’s nachts doet.  Als je baby ’s nachts wakker wordt praat dan zachtjes. Ga niet met hem spelen en doe het licht niet aan. Na ongeveer 5 maanden heeft je baby geleidelijk aan een dag- en nachtritme opgebouwd.
  • Rust uit wanneer je kunt en zorg ook goed voor jezelf. Al is dat lastig, zeker als je meerdere kinderen hebt. Even een half uurtje voor jezelf kan al een verschil maken; een wandeling maken of een tijdschrift lezen.

 

 

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Gn dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)