Hoe werk je als ouders samen?

Als ouders dezelfde aanpak hebben, geeft dit kinderen duidelijkheid en houvast. Dit betekent dat je het samen met je partner eens moet worden over de juiste aanpak binnen de opvoeding.

  • Maak tijd voor elkaar om samen leuke dingen te doen, ook al is dat lastig met een kind of kinderen erbij. En zeker als je daarbij ook nog werkt. Eenmaal vader of moeder geworden, is het extra belangrijk om te blijven investeren in je onderlinge relatie en aandacht aan elkaar te besteden. Door samen tijd door te brengen met je partner en te ontspannen, versterk je je relatie.  Deze momenten zorgen dat je het opvoeden langer volhoudt en je beter presteert: niet alleen thuis maar ook op je werk.
  • Samen opvoeden: opvoeden is gemakkelijker wanneer ouders elkaar steunen en het samen eens zijn over de belangrijkste opvoedingszaken. Bespreek samen met je partner hoe jij over opvoeding denkt. Vertel wat je belangrijk vindt voor de opvoeding van jullie kind. Wat zijn je dromen en wat zijn je angsten?
  • Maak ook afspraken over wie wat doet bij de verzorging van je kind en de verdeling van taken in het huis. Werk samen met je partner en eventuele andere verzorgers. Bespreek wie wat doet in huis en probeer taken eerlijk te verdelen. Ook de kinderen kunnen taken krijgen. Hoe meer kinderen zelf kunnen, hoe minder conflicten er zullen ontstaan. Daarnaast kan je mensen uit je omgeving inschakelen. Is het echt nodig dat je je kind elke week naar de voetbaltraining brengt? Misschien kan je met de andere ouders een rijschema maken. Veel praktische klussen kun je uitbesteden. Daarmee koop je in feite extra tijd en rust.
  • Het kan zijn dat je partner anders met je kind omgaat dan wat jij wenselijk vindt. Door met elkaar daarover in gesprek te gaan kan dat de spanning wegnemen. Vraag je partner hoe hij/zij een situatie heeft aangepakt en wat het effect daarvan was. Dit doe je door goed te luisteren en pas je mening te geven als de ander daarom vraagt. Het is de bedoeling om elkaar te begrijpen, niet om antwoord te kunnen geven. Kijk dan samen wat voor jullie een acceptabele oplossing is voor het probleem. En wie weet kom je zo tot een creatieve nieuwe benadering en oplossing.
  • Maak gebruik van elkaars sterke kanten in het ouderschap. 
  • Ouders mogen best hun eigen opvoedstijl hebben. Kinderen kunnen er prima mee omgaan dat hun vader anders reageert dan hun moeder binnen de opvoeding. De ene ouder heeft bijvoorbeeld wat meer geduld, is wat sneller boos, staat wat meer toe, houdt enorm van gek doen of is wat minder gericht op orde dan de andere ouder. De ene ouder knutselt meer met zijn kind, terwijl de ander graag stoeit. Iedere ouder heeft zijn eigen kwaliteiten en leert zijn kind verschillende vaardigheden. Het kan zelfs heel verfrissend zijn om hier bij stil te staan en van elkaar te leren. 

 

 

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)