Gezonde voeding kinderen

Teveel kinderen eten te veel suiker, zout, foute vetten, kleur-, geur- en smaakstoffen 
(E nummers), waardoor ze of te dik worden, of moe of juist erg druk worden. Uit ervaring is gebleken dat als kinderen meer pure producten eten en drinken, zij zich veel beter gaan voelen. Ik geloof in pure voeding. Puur betekent eigenlijk gewoon: voeding in plaats van vulling. Het eten dat je overgrootmoeder nog zou herkennen, is doorgaans puur.

Het onderwerp voeding is al een tijd actueel. De veranderingen die zich de laatste decennia in ons voedingspatroon hebben voorgedaan, zijn helaas niet altijd positief. Zo eten we heel veel bewerkte voedingsmiddelen, die ook vaak nog eens veel suiker, zout, vetten en andere dubieuze toevoegingen bevatten. Heel veel van alles, behalve heel veel verse groente, fruit en volle granen. En díe voedingsmiddelen zijn juist zo belangrijk voor iedereen, maar vooral voor opgroeiende kinderen.

Eten rechtstreeks van de boer vs. eten uit de supermarkt

De meeste mensen weten wel dat het lichaam voeding als brandstof nodig heeft, zoals een auto benzine, maar over de vele andere functies van voeding is weinig kennis aanwezig. Voeding heeft de afgelopen eeuw een revolutie doorgemaakt. Werd voeding een eeuw geleden nog zelf verbouwd of verkregen bij de boer, landbouwer of bakker, tegenwoordig is alles in de supermarkt te vinden. Dat is natuurlijk gemakkelijk, maar het is hierdoor wel lastig zicht te krijgen wat er nu precies in voeding zit. Kijk maar eens op de etiketten van veel producten. Het is vrijwel onmogelijk om te begrijpen wat daar nu precies staat. Daarom is het begrijpelijk dat vrijwel niemand meer weet wat goede, juiste, eerlijke, natuurlijke voeding is.

Gezonde voeding speelt sleutelrol bij opgroeiende kinderen

Opgroeiende kinderen hebben behoefte aan essentiële voedingsstoffen: de bouwstoffen van hun lichaam.  Essentiële voedingsstoffen spelen een sleutelrol in het optimaal functioneren van allerlei processen in het lichaam. Een kind legt dus met sterke bouwstenen een goede basis voor het verdere leven. Het bekende gezegde “jong geleerd, is oud gedaan’ is alleen al wat voeding betreft helemaal van toepassing.

Wat is nu gezonde voeding?

Daar zijn hele boeken over vol geschreven en ook op internet kun je veel informatie vinden. Alleen is het heel erg lastig om informatie te vinden die betrouwbaar is. Er zijn zoveel verschillende meningen over wat nu gezond is zijn. Wat we zien, is dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van traditionele ambachtelijke voeding naar producten van de levensmiddelenindustrie. Daardoor ziet onze voeding (en die van onze kinderen) er tegenwoordig heel anders uit. Fabrikanten maken hun voedsel zo dat het er smakelijk uitziet en goed houdbaar is.

Gezonde voeding wordt niet in een fabriek gemaakt

Het is erg belangrijk wat je eet, want dat bepaalt hoe goed je lichaam functioneert. Koop bewust in de supermarkt, en laat je niet verleiden door allerlei reclamekreten zoals “gezond”, “met veel vezels” en “met extra veel vitamines”. Gezonde voeding wordt niet in een fabriek gemaakt en bevat geen toegevoegde vitamines, geur-, kleur- en smaakstoffen. Als stelregel kun je aanhouden dat hoe langer de lijst met ingrediënten op een etiket is, hoe ongezonder het product. Écht gezonde voeding heeft al die toevoegingen namelijk helemaal niet nodig om gezond en lekker te zijn: gezond eten komt rechtsreeks uit de natuur, is bij voorkeur lokaal en biologisch geteeld en wordt vers bereid.

Begin dan vandaag met goed voor jezelf te zorgen, zodat je lekker in je vel zit en optimaal kunt genieten!

Stichting Kind en Voeding

Anke heeft zich aangesloten bij Stichting Kind en Voeding. De Stichting is ontstaan uit bezorgdheid over wat producenten en supermarkten als "gezond" aanbieden. Kind en Voeding heeft een programma ontwikkeld voor ouders en kinderen, om zowel ouders als kinderen wegwijs te maken in de wereld van "gezonde voeding". Ze benaderen basisscholen en kinderdagverblijven om zo de ouders en de kinderen te bereiken. Ook verzorgen ze op uitnodiging bijeenkomsten voor geïnteresseerden.

Meer informatie over de stichting »

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)