Overgewicht bij kinderen

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind en daar hoort een gezond eetpatroon bij. Logisch! De meeste gezinnen proberen elke dag goed en gezond te eten. En er wordt in al die gezinnen heus wel gesport en bewogen. Maar toch zitten ouders vaak met de handen in het haar omdat ze niet meer weten wat ze kunnen doen aan dat groeiende buikje van hun kind. Waarom is het ene kind zo licht en het andere kind te zwaar? Waarom heeft het ene kind altijd honger en vraagt het voortdurend om eten?

En als ouder probeer je je kinderen zo gezond mogelijk te laten leven. Maar de dagelijkse gezinspraktijk is weerbarstiger. Dag in dag uit het gevecht aangaan over wat je kind wel of niet mag eten en wat er in de supermarkt  wel of niet in het wagentje terecht komt, valt niet mee. En dan hebben we het nog niet over de vele verleidingen die om je heen zijn: reclames, traktaties op school, snoepjes die je kind krijgt bij de bakker, de kapper enz.

Afvallen voor kinderen? Voorkomen is beter dan genezen!

Het is van belang om overgewicht bij kinderen te voorkomen en daar kun je het beste maar zo jong mogelijk mee beginnen. In de eerste plaats omdat overgewicht op jonge leeftijd gerelateerd is aan overgewicht op volwassen leeftijd. Nú ingrijpen voorkomt problemen later. Het is gemakkelijker om kinderen goede eetgewoontes aan te leren dan om ze als volwassene te moeten afleren. Wie in zijn jeugd regelmatig fruit at, blijkt dit ook op latere leeftijd te doen.

Soms heeft een kind een erfelijke aanleg waardoor het te zwaar wordt. Wanneer één of beide ouders overgewicht hebben dan is de kans op overgewicht bij het kind groter. Naast de erfelijke factor zijn de ouders ook sterk van invloed op het gedrag van het kind. Zij doen meestal de boodschappen. Maar ook hoe jezelf met voeding en lijnen omgaat, heeft invloed op je kinderen. Daarnaast kan je stijl van opvoeden invloed hebben op het ontstaan van overgewicht.

Valkuilen waar je als ouder in kan stappen

  • Lastig gedrag van je kind onbedoeld belonen (je kind zeurt en je leidt je kind af met de opmerking “kom we gaan een snoepje pakken!”

  • De escalatievalkuil (een koekje geven om een scene die oploopt te sussen leidt ertoe dat je kind weer een scene zal maken: Een scene maken betekent lekkers krijgen!

  • Goed gedrag van kinderen belonen met snoep.

  • Het voorbeeld gedrag dat je als ouder geeft.

  • Heel streng zijn: de “verboden” producten kunnen juist extra aantrekkingskracht krijgen.

Afvallen en diëten bij kinderen? Geen goede zaak!

Voor opgroeiende kinderen is het volgen van een dieet geen goede zaak. Elk kind in de groei – ook een kind met overgewicht - heeft veel gezonde voedingsstoffen nodig. En die krijgen ze binnen door goed en gezond te eten en niet door te lijnen. Dat levert alleen maar tekorten van voedingstoffen op, veroorzaakt het beruchte jojo-effect en maakt pubers vatbaar voor extreem lijnen!

Anke werkt met de methode Kikforkids. Dit is een programma speciaal afgestemd op kinderen. Kinderen met overgewicht krijgen begeleiding op basis van deze speciale methode. Je kind krijgt geen lijstjes mee van wat je wel of niet mag eten, maar leert wel wat gezond eten is. Dit gebeurt op een manier die bij je kind past, met opdrachten waarbij spelenderwijs geleerd wordt wat goede voeding is.

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)