Complimenten geven: hoe doe je dat?

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Tim zit lekker te spelen met zijn Duplo, terwijl zijn moeder op de bank naar hem zit te kijken. “ Oh, wat fijn dat hij nu lekker aan het spelen is. Ik denk dat ik nu maar ga koken nu hij rustig is.” Ze staat op en gaat naar de keuken… In deze blog gaan we het hebben over complimenten geven. Waarom is dat zo belangrijk en hoe kan je je kind nu het beste een compliment geven?

Wie iets fout doet, hoort dat snel genoeg. Met complimenten zijn we vaak minder scheutig. Het is toch gewoon dat je kind lekker speelt?

De situatie zoals hierboven, is een voorbeeld hoe we vaak meer aandacht geven aan wat kinderen verkeerd doen. Ouders weten wel wat zij leuk en prettig vinden aan hun kinderen, maar zijn niet gewend om deze waardering te tonen. Veel ouders denken dat kinderen alleen geprezen moeten worden bij uitzonderlijk goed gedrag of een geweldige prestatie. Andere ouders denken dat het geven van complimenten juist het zelfvertrouwen van het kind schaadt.

Onderzoekers zijn er achter gekomen dat het menselijk brein vooral is gericht op het negatieve. Wees eens eerlijk: waar gaat jouw aandacht als eerste naar toe als je kind met het rapport thuiskomt? Naar de voldoendes en goedjes of toch naar die ene onvoldoende? De onvoldoende! Welkom in de club van de meerderheid. 70% van de ouders besteedt de meeste tijd en aandacht aan die onvoldoende. 

Eén van de functies van het geven van complimenten is het stimuleren van gewenst gedrag. We zijn nu eenmaal eerder gemotiveerd om iets te doen als we daarin op een positieve manier worden gestimuleerd. Complimenten geven is een krachtig middel bij het aanleren van nieuw gedrag en het stimuleren van gedragsverandering bij kinderen. Kinderen die vaak geprezen worden door hun ouders hebben meer zelfwaardering. Bovendien zullen ze vaker anderen ook gaan prijzen.

Tips 

Wat is belangrijk bij het geven van complimentjes. Hier volgen een paar tips:

  1. Kinderen raken niet verwend als je hen prijst. Kijk eens hoe vaak je in een uur een corrigerende, negatieve opmerking maakt naar je kind. En hoe vaak heb je iets positiefs tegen je kind gezegd of even geknuffeld? Wanneer reageer jij op je kind: als je kind lief speelt of als hij iets doet wat stout is. Een veel voorkomend probleem is dat ouders vaak te lang wachten met complimenten geven, terwijl snel reageren belangrijk is bij het stimuleren van wenselijk gedrag. 
  2. Belangrijk is om je kind gericht te prijzen. Vage complimenten zijn minder effectief zijn dan gerichte complimenten die een kind precies vertellen welk gedrag de ouder waardeert. Gericht prijzen gaat als volgt:Ga naar je kind toe en maak contact.Benoem het gedrag dat je fijn vindt. Toon enthousiasme en meen wat je zegt. 
  3. Gericht prijzen is vooral bedoeld om nieuw gedrag aan te leren en te versterken. Het is manier om gedrag te veranderen. Als het gedrag is aangeleerd, kan je minder frequent complimentjes geven over dat specifieke gedrag. Bij het geven van complimenten is het belangrijk om meer de nadruk te leggen op de inzet van een kind in plaats van op het eindresultaat.
  4. Geef je partner ook af en toe een compliment waar je kind bij is. Zo leert hij dat complimenten geven erbij hoort en belangrijk is.
  5. Je prijst je kind om zijn gedrag en om zijn inspanningen. Maar laat hem af en toe ook merken dat je blij met hem bent als persoon. Dus niet gekoppeld aan prestaties of inzet. Dat is goed voor zijn zelfbeeld.

 

Valkuilen

Wees alert op kritiek die er bij een complimentje geven kan insluipen. Bijvoorbeeld als je zegt: “Fijn dat je je spullen hebt opgeborgen, was dat nou zo moeilijk?” Zo’n compliment klinkt niet echt gemeend. Het effect is dat je het positieve van je compliment helemaal teniet doet.

 Het is goed om als je bij jezelf wat weerstand voelt bij het geven van complimenten aan je kinderen, te kijken hoe jezelf met complimenten omgaat:

-Hoe kritisch ben je tegenover jezelf. Misschien vertel je kinderen wel over de problemen die je op je werk tegenkomt, maar zelden over wat hen wel lukt op netwerk of thuis.

-Hoe ontvang je een compliment? Als je vriendin enthousiast roept “Wat een leuke trui heb jij aan zeg, Staat je enorm goed!” Reageer je dan met een “Ja , uitverkoopje..!” Of “Dank je, leuk dat je hem mooi vindt!”  Voor kinderen is het belangrijk te zien, hoe hun ouders anderen prijzen en positief over zichzelf praten. Daarin ben je een voorbeeld voor je kinderen. Kinderen doen dingen na die ze zien of horen.

Hou eens een uurtje lang je kind ongemerkt in de gaten. Kijk eens naar alles wat hij doet en schrijf die dingen op. Na dat uur lees je alle dingen die je kind gedaan heeft eens na:

  • Welke dingen vond je vervelend of niet goed?
  • Welke dingen kun je nog net door de vingers zien?
  • En voor welke dingen had je je kind een compliment kunnen geven?
Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)