Mijn kind lust niets

Mijn kind lust niets. Gek word ik van zijn kieskeurig gedrag! Hoe krijgen we het gezellig aan tafel? Je kent het misschien wel: je hebt gekookt en wanneer je gaat eten, roept je ene kind: “Dat lust ik niet!” om vervolgens te weigeren om maar iets te eten en je andere kind het ontleedt het eten op zo’n manier dat alles wat hij niet lust (groente) eruit gevist wordt en op de rand van het bord terecht komt. En de gezelligheid aan tafel is ver te zoeken…

Tips om strijd aan tafel te voorkomen 

  • Veel kinderen gaan door een fase heen dat ze dingen niet meer lusten die ze voorheen gewoon opaten. Ouders kunnen zich ongerust maken of een kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan je helpen een paar dagen op te schrijven wat je kind zo al eet op een dag. Zo krijg je meer inzicht in wat je kind precies op een dag eet en drinkt.
  • Geef je kind een bordje en bestek dat bij zijn leeftijd past. Geef je kind niet te grote porties, zodat hij al snel resultaat ziet. Een richtlijn hierbij kan zijn één eetlepel van ieder soort eten voor ieder jaar dat het kind telt. 
  • Kinderen moeten nieuw voedsel leren kennen en de tijd krijgen om dit te leren kennen. Kinderen zijn van nature neofobisch, dit betekent dat ze moeite hebben met nieuwe smaken.  Blijf het aanbieden er komt een tijd dat je kind wel dat ene voedsel gaat eten. 
  • Geef eten iets aantrekkelijks. Betrek kinderen bij het voorbereiden van de maaltijd, laat kinderen bijvoorbeeld kiezen welke groente er gegeten wordt. Recepten verzamelen  en daar met je kind een boekje van maken. Je peuter mag dan zijn “boekje” meenemen bij het boodschappen doen. Samen koken. Samen eten: onderzoek heeft uitgewezen dat als een gezin samen de maaltijd gebruikt kinderen een gezonder eetpatroon hebben.
  • Peuters leren veel over eten en samen aan tafel zitten door te kijken naar wat anderen doen. Als je laat merken dat jij van je eten geniet, straal je dit ook uit op je kinderen. Betrek je kind bij wat jullie gaan eten. Een klein kind kun je laten kiezen tussen twee dingen, oudere kinderen kunnen meer keuzemogelijkheden aan. 
  • Kinderen die eten weigeren weten vaak een reactie van hun ouders uit te lokken door te zeggen dat ze iets vies vinden of door langzaam te eten. Onbedoeld werkt al die aandacht als beloning voor niet eten. Als kind ben je wel gek om door te gaan met eten, want dat betekent dat je de leuke vliegtuigspelletjes van Papa gaat missen. Het is effectiever om ongewenst gedrag aan tafel te negeren en meer te letten op wat goed gaat. 
  • Wanneer het probleem voor langere tijd aanhoudt, schakel hulp in. Het tijdelijk ingrijpen bij beginnende eetproblemen kan voorkomen dat er ernstiger vormen gaan ontstaan.

 

 

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)