Mam, mag ik een hondje?

Mia is moeder van drie kinderen, twee meiden en een zoon. Vooral de meiden willen heel erg graag een hondje.  Mia en haar man Job hebben dat tot nu toe tegengehouden. Een hond zou te veel werk geven en hoe leuk is het voor een hond om een deel van de dag alleen te moeten zijn als iedereen naar zijn werk of naar school is. En wat doe je met zo’n beestje met de vakanties. “Meenemen” roepen de meiden. Maar hoe doe je dat? Nu is elke mm in de auto al volgepropt met bagage. En Mia en Job komen nog met een argument: “Kijk eens hoe jullie met de parkieten en de hamster zijn omgegaan. De eerste weken waren jullie enthousiast en zetten jullie je volop voor de dieren in. Maar wat zagen we na een aantal weken? Juist ja Pieter nam de zorg voor de dieren over.” Want ja de ‘echte’ dierenliefhebber in het gezin is Pieter. En hij wil geen hond. Hij ziet het al voor zich: hij met de hond naar buiten in de regen, terwijl de meiden lekker hun series op Netflix kijken. Noway dat hij daar zin in heeft!

Saskia, de oudste, komt met een nieuw argument. Zij heeft gelezen dat een hond zo goed zou zijn voor kinderen met autisme. Goed voor Pieter dus.  “Ja, mam dan kunnen jullie ook eens samen weg.” Want Pieter durft niet alleen thuis te blijven.  En als hij dan een hond heeft, hoeft hij niet zo bang te zijn. Het nieuwe argument wordt: een hond is goed voor Pieter. En voor dat argument zijn Mia en Job wat gevoeliger, want Pieter is dol op dieren. Saskia wordt steeds enthousiaster en speurt heel internet af welke ras hond nu het beste bij haar broer zou passen.  Het perfecte verjaardagscadeautje voor Pieter. Maar op zijn verjaardag is Pieter helemaal niet blij met zijn cadeau. Hij wil pup Milo niet.  Terwijl zijn zussen smelten bij het zien van het kleine hondje, zit Pieter met een boos gezicht op de bank. Hij heeft net het stomste cadeau ever gekregen voor zijn verjaardag.  Wat nu: Milo terug naar de fokker of is er toch een andere oplossing? 

Veel ouders zullen het wel herkennen: de kinderen willen heel graag een huisdier hebben. Een dier die ze kunnen vertroetelen. Dieren hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Ik kon mijn kinderen vroeger geen groter plezier doen dan een bezoek aan de dierentuin of de kinderboerderij.

Huisdieren hebben een groot voordeel voor kinderen

  • Kinderen kunnen een sterke band opbouwen met dieren. Je kan al je geheimen aan je huisdier vertellen: een dier oordeelt niet en geeft onvoorwaardelijke liefde.  Als je het moeilijk hebt, kan een dier troost en steun geven. Een dier kan er voor zorgen dat kinderen zich veilig en zeker voelen.
  • Een dier kan je niet aan zijn lot over laten. Het heeft verzorging nodig. Hoe jong kinderen ook zijn, daarin kunnen ze een taak krijgen. Het verzorgen van een huisdier vraagt om verantwoordelijkheidsgevoel: de hond, kat, konijn moet op tijd zijn eten krijgen; het hok moet regelmatig schoongemaakt worden en de hond moet uitgelaten worden. En dat kan kinderen meer zelfvertrouwen geven, omdat ze verantwoordelijk zijn voor een levend wezen. Kinderen kunnen  in de verzorging een taak krijgen, maar het zijn de ouders die de uiteindelijk eindverantwoordelijkheid hebben.  Om op een goede manier voor een huisdier te zorgen, moet een kind het goede voorbeeld krijgen van zijn ouders.
  • Een belangrijke factor in de sociale ontwikkeling is empathie. Huisdieren kunnen het empatisch vermogen vergroten. Kinderen leren de behoeften van een dier te lezen: heeft het honger? Moet de hond uitgelaten worden? Misschien is je hond wel bang voor onweer en moet het getroost worden.
  • Een huisdier geeft je een les over het leven. Kinderen leren dankzij huisdieren ook dingen over het leven. Voor veel kinderen is het doodgaan van hun huisdier de eerste ervaring met dood en rouwen. Het is heel verdrietig als je dier dood gaat en je kind kan er behoorlijk van slag van raken. Maar dood gaan hoort bij het leven. Het doet pijn, maar de pijn is te dragen en wordt uiteindelijk minder.
  •  Een dier kan ook een positieve invloed hebben op de gezondheid. Het aaien van een dier blijkt een bloeddrukverlagend effect te hebben. Het zorgt voor ontspanning.

Een huisdier hebben, geeft dus de nodige voordelen. Maar elke medaille heeft ook zijn keerzijde. Wat zijn nu de nadelen van het hebben van huisdieren.

  • De zorg voor een dier kan erg tegenvallen. Het blijkt veel meer werk te zijn dan je van te voren had gedacht.
  • Het kan zijn dat een dier niet past bij je gezin of bij je kind. De kat vlucht zodra hij je peuter ziet. Vissen zijn toch wel erg saai en de hamster slaapt alleen maar.
  •  Ook kunnen allergieën de kop opsteken of ziektes overbrengen.
  •  De verzorging kan tegenvallen. Een pup moet leren zindelijk te worden en zal zeker in het begin zijn ‘ongelukjes’ hebben. En de plas komt niet op de krant, maar op je mooie kleed.
  • En als laatste: huisdieren kosten veel geld: aan verzorging; spullen; een bezoek aan de dierenarts.

En hoe liep het nu af in het gezin van Pieter en hun kleine pup Milo. Het hele gezin is met elkaar om de tafel gaan zitten. Saskia ziet nu wel in dat het niet zo’n goed idee was om Pieter te overvallen met een hondje. Hij moet altijd aan nieuwe dingen wennen. Besloten wordt dat Milo een gezinshond is. En niet de hond van Pieter alleen. Iedereen zou zorg dragen voor het hondje. Emma, de jongste, gaat in de eerste weken elke nacht haar bed uit om Milo uit te laten. Job zet zijn wekker eerder, omdat hij de ochtendshift op zich neemt. Mia past haar werk zo aan dat ze alleen afspraken in de middagen maakt, zodat de pup nog niet alleen thuis hoeft te blijven. De kleine Milo is nu 5 weken in het gezin. Pieter is helemaal gewend aan het idee van een hondje in het gezin. Hij draagt zijn steentje bij in de verzorging, maar hoeft het niet alleen te doen. En Pieter alleen met de hond thuis? Dat is nog niet gebeurd en dat hoeft ook nog niet. 

 

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)