Mijn kinderen maken zoveel ruzie

In een gezin met meerdere kinderen kunnen kinderen een speelmaatje bij de hand hebben. Maar er kunnen ook erge ruzies tussen broertjes en zusjes zijn. Zoveel dat je als ouder het gevoel kan krijgen dat je alleen maar bezig bent om brandjes te blussen. Kinderen hebben de hulp van hun ouders nodig bij het oplossen van onderlinge problemen. Wat kan je als ouder doen om je kinderen te leren om samen te spelen en problemen op te lossen zonder strijd?

Hier enkele tips om je kinderen te leren om spelen en problemen op te lossen

Wees als ouder geen scheidsrechter maar een mediator: leer kinderen hoe ze problemen zelf op kunnen lossen door in stapjes te benoemen wat ze tegen elkaar kunnen zeggen. “Wat is het probleem? Wat wil jij en wat wil hij? En hoe kunnen we dat oplossen? Stimuleer kinderen om zelf met oplossingen te komen”.

Grijp als ouder ook niet te snel in. Van ruzie maken kan je ook leren hoe je conflicten oplost. Kinderen hebben vaak zelf, soms zeer originele, oplossingen voor een conflict. Bij onderlinge agressie (slaan, schoppen, haren trekken), is het wel belangrijk om in te grijpen door:

  • Duidelijk zeggen met welk gedrag ze moeten ophouden.
  • Zeggen wat ze in plaats daarvan wel moeten doen
  • Geef een complimentje wanneer ze doen wat je zegt.
  • Als ze niet doen wat je zegt, leg dan bijvoorbeeld even het speelgoed weg voor een paar minuten.
  • Geef daarna je kinderen weer de kans om te laten zien dat ze wel goed kunnen samenspelen.

Kinderen leren van anderen hoe je ruzies oplost. Kijk ook kritisch naar hoe jij met conflicten omgaat. Als kinderen regelmatig meemaken dat hun ouders ruzie maken of als ze zien hoe de ouder K op een medeweggebruiker in het verkeer, dan is de kans groot dat ze hetzelfde doen als ze een probleem hebben met hun broertje of zusje.

Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)